Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk “vinger-druk” (shi = vinger ; atsu = druk) en wordt ook wel drukpuntmassage of acupressuur genoemd. Het betreft een eeuwenoude vorm van manuele therapie die bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten van het lichaam met behulp van de duimen, de vingers, de handpalmen of de ellenbogen. Ook rotaties, strekkingen of manipulaties behoren tot deze vorm van therapie.

Shiatsu drukpuntmassage

Door het aanwenden van deze technieken worden er blokkades en spanningen in het lichaam opgeheven. Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces van het lichaam geactiveerd. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor in balans. Een behandeling begint altijd met een gesprek waarin de Shiatsu-therapeut informeert naar de gezondheid, specifieke klachten en naar de leefgewoonten zoals voeding, slaap en dagelijkse bezigheden. Alle informatie wordt uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld.

Hierna volgt het manuele gedeelte. Het is belangrijk dat diegene die de behandeling ondergaat comfortabele, losse kledij draagt. In enkele gevallen is het nodig om zich gedeeltelijk uit te kleden zoals bij het gebruik van moxa (opwarming van bepaalde punten op het lichaam door middel van bijvoet) of hete kompressen.

Aan het einde van elke sessie wordt de behandeling nog even besproken. Verder kan er ook advies gegeven worden met betrekking tot eetgewoonten of lichaamsoefeningen.

Het staat van tevoren niet vast hoeveel behandelingen iemand nodig heeft. Dit hangt af van verschillende factoren zoals hoe lang de klacht al bestaat en hoe er gereageerd wordt op de behandeling.

Waarvoor kan je bij de Shiatsu-therapeute terecht:

Shiatsu helpt bij alle “beschavingsziekten” zoals depressies, burn-out, spanningshoofdpijnen, spierpijnen, stress, maagklachten, enz… Shiatsu helpt bij alle klachten gerelateerd aan emoties: verdriet, woede, enz…

Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan bijwerkingen van andere therapieën. Bv nevenwerkingen van medicatie, bij chemotherapie, enz… Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan spieraandoeningen zoals whiplash. Shiatsu corrigeert indien nodig ruggenwervels, bekken en schouders. Eventueel wordt er doorverwezen naar een osteopaat of kinesist.

Shiatsu verlicht klachten zoals slaapstoornissen, CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom), algemene rugklachten, hoge bloeddruk, hartkloppingen, krampen, fibromyalgie, constipatie, premenstruele klachten, astma, ADHD, communicatieproblemen, enz...

Omdat Shiatsu blokkades en spanningen wegneemt werkt het preventief. Een maandelijkse behandeling voorkomt vaak verdere klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn, werkt Shiatsu heilzaam op je algemene gezondheid.

Baby’s, zwangere vrouwen, minder-validen, senioren, enz… iedereen komt in aanmerking voor Shiatsu. Contra-indicaties zijn er in principe niet. Als de Shiatsu-therapeut verder onderzoek nodig acht, wordt er altijd doorverwezen naar de arts.

De Behandeling:

Een Shiatsu behandeling duurt 60-90 minuten en kost 55€


Marjam Rosseel